søndag 1. september 2013

TIDEN DET TAR

- Hvordan fikser du egentlig å kombinere familieliv, travel jobb, fritid og egentid, er et spørsmål jeg får ofte av leserne her på bloggen og i KK.

Hmm... må innrømme at jeg alltid har unngått å svare. Både fordi det oppleves privat, og fordi jeg vet hvor utrolig klisjefylt det vil høres når jeg svarer alle selvfølgelighetene.  Og ikke minst, med overhengende fare for å fremstå som Mrs Perfect som liksom har koll på alt. Det har jeg jo ikke! Mitt liv er på ingen måte perfekt, bare så det er sagt. Det kritiske tidspunktet på ettermiddagen hvor middagen bør stå på bordet før ungene skal av gårde på fotball, turn, svømming og "what not" - er et daglig, levende bevis på at ikke hverdagen alltid går i hop.

Men med åra har jeg jo lært meg litt, da. Så hvis jeg i det hele tatt kan inspirere andre ved å by på meg selv, blir jeg bare kjempe, kjempeglad (det er jo derfor jeg blogger)! Og når alt kommer til alt, lever vi alle våre liv, ikke så ulike hverandres. Og hallo, er det så farlig, da? Selvsagt ikke. Det kan bare oppleves litt klamt, så herved er dere advart! Så hvis dere orker å lese videre herfra, må dere også orke at det blir litt klamt, bare lov meg å bære over med klisjeene - saken er at at klisjeer FUNKER!

Jepp, jeg har tre barn (tvillinger 13 + gutt 9) som skal kjøres og hentes hit og dit. Jeg har, som dere vet en lederstilling i KK med mye ansvar, store krav til drift, innovasjon og resultater. Jeg trener 4 ganger i uka, jeg blogger, er på Insta, jeg har hus, hage, venner, søsken, en mamma og en pleietrengende pappa. Pluss-pluss... og jeg har en mann med full jobb i IT-bransjen, som også trener mye...
Så det handler kort og godt om å "get my priorities right"!

Litt hobby-psykologi først: Takket være en barsk oppvekst, ble jeg tidlig selvstendig og skjønte at ingenting i livet kommer gratis. Jeg har aldri vært redd for å jobbe. Jeg vet at livet ikke blir bra uten innsats. Jeg regner heller ikke med at det skal være bra hele tiden. Det er kanskje derfor jeg mest av alt elsker hverdagen, rutinene og å se at jeg liksom kommer i mål med stort og smått hver dag.

Vel, dette kunne fort bli en bok, men det skal det ikke, så la meg gjøre det så tabloid som overhodet mulig.

MINE "MUST" I HVERDAGEN
god SØVN (les; 8 timer)
gode RUTINER (les; hjemme og på jobb)
sunn MAT (les; regelmessig. Men med utskeielser)
jevnlig TRENING (les; løp & styrke)
godt SAMLIV (les: bra samtaler, jevnlig sex)

- Kort sagt; struktur rundt hverdagen og disiplin i gjennomføringen. Hehe, sikkert mange som steiler og synes dette høres noe strengt ut, men det er sånn jeg er - kan ikke noe for det - og det funker!

KLARER MEG IKKE UTEN
UNGENE (som stort sett skjønner at de må bidra i heimen for at hverdagen skal gå rundt)
MANNEN min, så klart
En velsmurt REDAKSJON som gir masse energi
En SJEF som gir takhøyde og tillit
Få, men gode VENNER
Inspirerende SØSKEN
MAMMA!
...en overstrukturert inbox og post it-lapper...

TRIKSENE
Materielt: Få ting, enkel hage, passe stort/lite hus
Orden: Legger meg aldri til et rotete hus
Trening/kjøring: Trener mens ungene trener
Familien = arbeidsteam: Konkrete oppgaver til alle, forutsigbarhet hver dag
Overser: Mannens to rotehjørner (klær/papirer)
Økonomi: Snakker (eller krangler) sjelden om penger (krever adskilt økonomi, tror jeg)
Jobb: Begynner alltid på de tyngste oppgavene først, utsetter svært lite
Ferier: Sørger for å dra på utenlandsferier kun med mann og barn (we need it! Lande bare oss i en ferie. Sosiale med andre er vi hjemme)

ULEMPENE
Får ikke med meg nok "happenings" i jobbsammenheng
Får ikke lest nok bøker
Får ikke besøkt venninner ofte nok
Får definitivt ikke vært nok tilstede for faren min
...og myyye mer, så klart...

Ok, skal ikke tyne dette blogginnlegget mer. Som sagt; hvis noe av det kan funke som inspirasjon, blir jeg glad, hvis ikke; bær over med meg.

Her får dere noen snapshots fra fotoalbumet mitt som illustrerer noe av det som gjør livet mitt bra:
GODE KOLLEGAER! Fine KK-redaksjonen som sendte meg bilde og hilsen på telefonen i anledning nypensjonerte Ellen Paulsens besøk mens jeg var på reise. Love them!
GOD JOBBKULTUR! Troverdig sprudlekultur på jobb må til hvis jeg skal trives. Regner derfor med at flere har det på samme måte, så kollega Hilde og jeg jobber hardt for saken. Her er logoen til KKs interne prisutdeling, "BergWerp"-prisen
KONS PÅ JOBB! Vi er 24 stykker i redaksjonen som sitter i åpent landskap. Har derfor gått til innkjøp av en haug hørselvern, som folk kan bruke. Det er forbudt å henvende seg til dem som har dem på...
VENNSKAP! Gry, én av mine gode, gamle venninner som alltid er der selv om vi ikke ses så ofte
SAMHOLD! Venner og famile med barn i alle aldre - her på sommerens "Camp Bloksberg"
EGENTID! Her er det ingen som kan forstyrre meg...
SØSKENKJÆRLIGHET. Virkelig!
BRA GJENG! 
LIMET I LIVET MITT! Og denne herren holder altså ut med meg - so far - og får det hele til å flyte. 
Men hallo, vi kan krangle så fillene fyker, og gudene skal vite at han ikke har fått verdens enkleste kone ved sin side. Kjedelig blir det i hvert fall ikke - det skal jeg ha! Og han er ikke alltid så enkel han heller... hehe

Ha en fin søndag alle sammen!

FOTO: Private/not for reuse

23 kommentarer:

 1. Takk for inspirerende lesing på en søndag formiddag! Leser både bloggen og KK hver uke. Mvh Trine, KK-leser i Drammen.

  SvarSlett
 2. Hei!
  Første gang jeg er innom bloggen din, følger deg på insta, og utrolig inspirerende innlegg i dag. Skal virkelig prøve å ta til meg noen tips (som få ting i huset...her kreves da en god runde med 5-10 søppelsekker i huset for å kaste ting) :) er også enig i dette med nære venner, og ferie kun med egen familie (hadde ikke det i år, og det ble en katastrofe). Gleder meg til å svinge innom bloggen din igjen. :) ha en fin dag! Hilsen Marthe!

  SvarSlett
 3. Fantastisk bra skrevet og veldig sant!

  SvarSlett
 4. Hei, Dette var et flott innlegg! Takk for at du deler��Mvh Anne

  SvarSlett
 5. Veldig veldig inspirerende! Har også lenge lurt på dette både med deg og andre "flinkiser", og nå ser jeg helheten bedre. Håper du kan skrive litt om hvordan du får ungene til å hjelpe til hjemme uten for mye mas eller unnasluntring. Det hadde vært så bra å få litt tips om! Takk for at du deler med oss som vil inspireres!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var hyggelig å høre! Viktig å få med seg helheten, ja, for er det noe jeg IKKE er, så er det flinkis. Forøvrig et veldig misbrukt ord, som egentlig bre stigmatiserer kvinner, og ikke menn som viser at de har struktur og mål i hverdagen.

   Vel, når det gjelder ungene, har jeg aldri vært en service-forelder, bare så det er sagt (ps: jeg er sterk tilhenger av Jesper Juul-pedagogikken). Hjemme hos oss har det alltid vanket klare grenser, enkle, klare regler og tydelige krav - tilpasset alder, så klart. Mantraene har alltid vært "jobb/skole/oppgaver før underholdning og kos", "lommepenger utløses kun hvis de faste arbiedsoppgavene er blitt gjort uten mas", "det er lurt å samarbeide - da går ting fortere" osv osv. Dette har vi prentet inn hele veien, og det funker bra, vil jeg si. Alle jobber på for å komme i mål - til kosen!

   Selvsagt er det litt mas innimellom - men da ryker ukelønna, og den er de alltid interessert i. Jeg tror også det er viktig at de ikke får alt de ønsker seg, men at de lærer seg å vente, drømme og lengte etter det de virkelig vil ha. På den måten strekker de seg lenger. Jeg er livredd for at ungene mine ikke skjønner hva det vil si å JOBBE HARDT for noe!

   Ok, det var et langt svar, men jeg kunne ha skrevet mye mer, kjenner jeg... Håper du fikk noen tips, i alle fall. Ha en fin kveld så lenge:) Klem -gh

   Slett
  2. Tusen takk for langt svar med fine tips :-) Vil bare nevne at inni mitt hode så er de jeg mener med flinkiser uavhengig kjønn, noen jeg beundrer fordi de får til alt i hverdagen år etter år noe jeg utsetter år etter år :-) F eks spise sundt, trene, være sosial, itillegg til karriere, familie og hjem. Mannn som kvinne. Ønsker deg en fantastisk uke!

   Slett
 6. Interessant innlegg som ga meg akutt lyst til å rydde. Jeg er ikke flink til å kommentere,men jeg er innom bloggen din daglig og får masse inspirasjon. Takk for at du deler!

  SvarSlett
 7. Takk for at du deler! Leser bloggen din hver dag og finner mye inspirasjon. Elsker stilen din, det hender jeg hermer :). Du er virkelig en flott dame.

  SvarSlett
 8. Jeg følger den både på bloggen og på instagram og synes du er veldig flott og inspirerende! Je er helt enig med alt det du skriver her:) Planlegging må til :)

  SvarSlett
 9. Tusen takk for en inspirerende blogg med flotte innlegg! Følger deg daglig og er fast KK leser. Mvh Therese.

  SvarSlett
 10. Så herlig å lese!! Takk for at du deler det med oss :-)
  Og som fulltidsarbeidende mor i lederstilling så ser man at planlegging betyr mye for hverdagstrukturen...

  Hilsen Elisabeth

  SvarSlett
 11. Takk for åpenheten din og at du deler. Det er inspirerende å følge deg.

  Hilsen Hege

  SvarSlett
 12. Fantastisk innlegg av en utrolig kul dame ;-) Du burde skrive mer.... Du skriver så jeg vil lese mer. Kanskje en bok :-) Uansett er det herlig å lese om en dame på min egen alder med 3 barn (som meg selv) . Som rett og slett gjør så godt hun kan. Som er MER enn bra nok !!! Har fulgt deg lenge. Digget dette innlegget og har i tilegg printet ut det du skrev om din families tur til California. Skal prøve å gjøre noe av det når jeg tar med familien"over there" ( og jeg har faktisk bodd der. Klem fra Kristin i Oslo PS du inspirerer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, kjære Kristin! Så fint å høre! Klem -gh

   Slett
 13. Hei Gjyri Helen,

  tusen takk for at du tok deg tid til å skrive dette inspirerende innlegget! Her er det masse inspirasjon og ikke minst det du skriver om planlegging, mål og struktur, det har vi bruk for om vi arbeider deltid el. fulltid.Det tar jeg med meg.

  Og så var det gøy å se noe annet en klær & mote (selv om det er veldig stas!).

  Ha en fin mandag, hilsen Stella

  SvarSlett
 14. Som forholdsvis fersk mor ser jeg at dette innlegget ditt, er noe jeg vil ha nytte av i år fremover.
  Jeg setter sånn pris på at du er konkret, tar deg tid og er ærlig.

  Tusen takk, og jeg er glad jeg oppdaget bloggen din for et års tid siden - ser frem til hvert innlegg.

  Takk
  //Hanne

  SvarSlett
 15. Dette var et utrolig bra innlegg, og jeg har egentlig ventet litt på det også  Som bloggleser har man (selv om man prøver å filtrere) av og til lett for å føle at bloggeren lever et glamorøst liv i sus og dus, men fashion og champagne, fikser alt, får tid til alt, og at familielivet bare er idyll. Mens man selv lever et liv med slitsomme hverdager og lite glamour. Men det er tross alt hverdager det er flest av, for de aller, aller fleste av oss, og det er alltid godt å bli minnet på. Og paradoksalt nok: mens vi innimellom himler litt med øynene over hvor perfekte andre fremstår på Facebook, Insta og blogger, så poster vi selv bilder av rødvinsglass i solnedgang og solbrune kropper i svømmebasseng, for JEG ønsker jo bare å dele ekte glede og gi inspirasjon, mens det de andre driver med er jo klisjé  Og det var her innlegget ditt bare traff så midt i blinken, for det med inspirasjon til å strukturere hverdagen er jo enda viktigere enn inspirasjon til garderoben, og kanskje glipper det litt for mange akkurat der – det å ha mest fokus på de tingene som tross alt fyller mesteparten av tiden vår og er det viktigste. I dagens samfunn er det så mye man skal holde fokus på for å henge med, man skal jobbe mye og samtidig fylle fritiden til randen med de riktige tingene, og underveis mister mange grepet og evnen til å fokusere der og da, og til å prioritere. Så dine prioriteringslister (og bortprioriteringlister!) er virkelig noe som vi alle bør la oss inspirere av og få eget fokus på. Er overbevist om at livskvaliteten øker i takt med følelsen av å ha struktur og kontroll i hverdagen, dette kan de fleste av oss faktisk føle fysisk på kroppen, og ikke minst humøret. Og ikke minst det med å glede seg over alt det fine i hverdagen. Man må ikke sitte på restaurant med et glass champagne for å føle lykke med mannen, den kan man like gjerne kjenne i en god latter over fiskebollemiddagen. Viktige tema i en tid hvor stadig flere blir utbrente, og den mest vanlige årsaken til sykemeldinger i vår aldersgruppe er ”lette depresjoner”.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.