onsdag 17. juli 2013

USA - minner (og noen tips)


Hei, kjære fine bloggelesere! Håper ikke dere har falt helt av bloggen min selv om jeg har vært på laaaanng ferie. En del av dere har forhåpentligvis fulgt @werpvintage på Instagram, og fått små drypp av fine ferieøyeblikk der, noen har kanskje allerede gått skikkelig lei av min California roadtrip - hva vet jeg, men det har i alle fall kommet så mange henvendelser om å få detaljer, tips osv, så hvis dere holder ut enda litt til, så er det bra. Tenkte nemlig å dele med dere noen av minnene og noen gode tips, som kanskje kan komme til nytte for flere. Og så klart; antrekk - hvis dere vil ha det, da. Skrik ut hvis det blir for mye!

Ok; her kommer noen snapshots fra reisen - og med detaljerte tips og reiserute nederst
Vakre, vidunderlige, ville Big Sur! Det var så EKSTREMT nydelig at jeg fikk en følelsemessig reaksjon - som jeg alltid gjør når jeg ser noe hinsides vakkert - at tårene bare rant og rant under store deler av denne strekningen... MÅ oppleves en gang i livet!
Store, fete, deilige kuer langs hele Stillehavsruten! Ved Hearst Castle så vi til og med ville zebraer som gresset sammen med kuene. De er etterlevninger og slektinger av zebraene som var i dyrehagen til Mr. Hearst
Ferskvann møter saltvann. Naturlig fossefall fra fjellene rett ut i det turkise Stillehavet
Hearst Castle! Kjempeinteressant og helt ufattelig vakkert. Et eventyr!
Og her er Mr Hearst's innendørs svømmebasseng i gull, marmor og mosaikk
Vinranker = Napa Valley!
Poolside at night. Villagio Inn i Yountsville/Napa
Poolside daytime
San Fransisco!
På vei til Alcatraz fengsel
Jeg og Johannes endelig fremme i Santa Barbara
Så LA! Chillax ved poolen på Hollywood Roosevelt Hotel
Alle må velge sin stjerne, må de ikke? Jeg valgte Donald Trump...
Med skateboards på Venice Beach
Forblåst etter en båttur i San Diego...
Thousand Steps beach ved Laguna
Bål, grilling av marshmallows og dype samtaler på stranden i Paradise Point/San Diego
Fortsatt Paradise Point

Surfing i nydelige La Jolla med ville seler rett i nærheten
Solnedgang i La Jolla Cove
New York! Central Park sett fra toppen av Rockefeller building
I helikopter over Manhattan
Skål for en fantastisk tur på taktarressen til Hotel The Standard med favorittmannen, favorittdrinken og favorittbyen på alle kanter. Er det rart jeg smiler!

OK, here goes...

WERPVINTAGE-TIPS for en bra CALIFORNIA ROAD TRIP!

Aller først: NB! Alle som har reist på en slik tur, får sine "must do", "must see" osv osv. Man kan fort få for mye, så herved er du advart! Det finnes nemlig ti tusen fantastiske muligheter, og du rekker ikke alt. Disse valgene tok vi ut fra hvor mye vi hadde klart å spare opp, ut fra alder på barna, mine og Sigmunds behov og ikke minst hvor lang tid vi hadde (26 dager). Vi startet ballet i...

SAN FRANSISCO

WHERE TO STAY: Vi bodde billig, sentralt og ok på THE GOOD HOTEL, 114 Seventh street, tel +1-415-621-0701. Helt greit, men ikke noe mer.

WHERE TO EAT: Vi spiste helt, helt fantastisk på SWAN OYSTER DEPOT (1517 Polk St. Ingen bordbestilling, men regn med kø), SLANTED DOOR, Bill Clinton’s favoritt, på BOULEVARD, en av Sanfran's institusjoner, og sist men ikke minst feiret jeg bursdagen min med herlig Champagnelunsj på supersjarmerende ZUNI CAFÉ. Ellers er en Dim sum-middag i Chinatown, eller italiensk i Little Italy heller ikke feil!

 WHAT TO DO: Vandre rundt Union square, China town, Little Italy, gallerier og MOMA, så klart. ALCATRAZ er et must! Kjempespennende for store og små! TIPS: Se den legendariske filmen "Escape from Alcatraz" med Clint Eastwood på forhånd, så får dere maks ut av besøket. Kjøp billetter online på forhånd! Ellers; Gå på FISHERMAN's WHARF, stikk innom Exploratorium - vitenskapssenter for barn, kjør trikk, ta en joggetur langs kaiområdet mot Golden gate Bridge, ta en spasertur opp til Coit Tower og ned Filibert Steps... Og ikke glem å spise crab cakes!
Shoppe gjør du rundt Union square eller i strøket Hayes Valley.

NAPA VALLEY

Etter fire dager i San fran, ville vi slappe av i vakre omgivelser med fantastisk mat, vin og deilig hotell med basseng. Det fikk vi! Intet sted i verden har så mange restauranter med Michelin-stjerner på et så lite område som i Napa Valley! Uansett hvor du spiser, smaker maten nyyydelig og vinen helt, helt fantastisk. Vi bodde på ultradeilige Villagio Inn & Spa i to dager og storkoste oss!
Anbefaler PRESS restaurant i St. Helena. Dra på vinsmaking på de uttallige vingårdene, ta deg en løpetur mellom vinrankene, lei sykler, ri, spis den beste maten ever og bare NYT LIVET! Dette er "Falcon Crest" og "Dynastiet" på ordentlig.

Going south... HIGHWAY 1 - Pacific coast road

 På veien sørover er det så utrolig mange fine steder, som man bare må velge selv. Tiburon, Muir beach, Pacific Grove, Monterey, Carmel... Vi valgte Carmel og hadde en overnatting på HYATT CARMEL HIGHLANDS. Drømmen min var å få til camping i telt eller caravan langs Big Sur, men da må du være sykt tidlig ute med å bestille! Men en glamping på sjøsiden av pacific road hadde vært perfekt! 

"BIG SUR is not a place, but a state of mind", sies det. Og det er sant! Du kommer ikke gjennom dette området uten å ha blitt påvirket av det. Hippier, boehemer, kunstnere, naturelskere og new age-folk har valfartet hit i en evighet - Henry Miller bodde her, og besøk "biblioteket" hans som ligger langs veien. Bruk god tid nedover - strekningen tar bare to-tre timer å kjøre, men du måååå stoppe. Mange ganger! (Sorry, for at jeg sa at "du mååå"). Vi besøkte også HEARST CASTLE - noe ingen angret på! Minne for livet! TIPS: Se gjerne filmen "Citizen Kane" på forhånd. Den er inspirert (men ikke biografisk) av William Hearst sitt liv. NB! Kjøp billetter online på forhånd!

SANTA BARBARA

 Vi stresset ikke ned til Los Angeles, men bevilget oss to deilige dager i Santa Barbara på HOTEL OCEANA som lå rett på Cabrillo boulevard. Slappet av med beachlife, joggeturer langs stranden, frisbee og shopping på hovedgaten, State street. massevis av hyggelige spisesteder. Umulig å velge... Ellers ligger Six Flags Mountain Park i nærheten som er drømmen for unga.

LOS ANGELES

Jeg er ingen LA-ekspert, og heller ikke en LA-frelst person, det skal sies. Derfor er jeg glad for å ha venninne Gry og hennes mann som insidere som la opp alt vi skulle gjøre den uken vi var der. De første to nettene bodde vi standsmessig midt i Hollywood-"smørøyet" på legendariske Roosevelt Hotel. Å ta en drink ved poolen der, er ikke feil, for å si det forsiktig. Og på kvelden spente de opp giga-leretter ved svømmebassenget, tente bål og fakler, satte opp loungesofaer i fleng og viste Hollywood-klassikere mens de deiligste drinker ble servert. Vi så "Jaws" (Haisommer)...
Resten av tiden bodde vi privat.

Obligatorisk i LA er jo "Walk on Fame", kanskje Hollywood-skiltet (hvis dere gidder - vi gadd ikke), Sky bar og andre barer på Sunset Boulevard, skating, bade, se på livet på Venice beach (spis på Gjelina/Abbet Kinney), Malibu/Paradise cove (spis på Nobu), Santa Monica, Universal Studios (kjøp for guds skyld "Front of line"-tickets). Vi dro i tillegg til Manhattan beach og Thousand Steps beach/Laguna beach som flere LA'er foretrekker fremfor Malibu. Ikke gå glipp av champagnelunsj på Chateau Marmont - stamstedet til Angelina, Brad Pitt og Johnny Depp, og hotellet hvor John Belushi døde av en overdose... Uansett, en perle av et sted! Og evt. middag eller lunsj på det kjente stedet The Ivy. Shopping i Beverly Hills/Rodeo drive, med et kaldt glass hvitvin mellom slaga på Beverly Wilshare Hotel ("Pretty Woman"-hotellet). Jeg dro ens ærend til Isabel Marant-butikken i Melrose place, og angrer ikke på det...
Moro for unga kan være det verdenskjente Griffith Observatory eller en av de mange  Movie Star Home Tour”

DISNEYLAND

Obligatorisk hvis du reiser med barn. Men en full dag i Disney holder! Tips: Vær på plass rett før det åpner om morgenen, gjør unna Adventure parken først - der er køene lengst. Så ta temaparken... Kjør fort videre! Vi dro til ...
SAN DIEGO
Bodde på et nydelig sted, Paradise Point Resort med egen bungalow helt nede ved vannet hvor vi tente bål om kvelden og satt i dype lenestoler og grillet mashmellows. Veldig romantisk og nydelig sted. De kjører water taxi derfra og rett til SeaWorld, som er et must for ungene. Flotte shows med delfiner og spekkhoggere. I tillegg finnes The Wild Animal Park/Safari Park, massevis av nydelig meksikansk mat - og ja, Mexico ligger bare en halv time unna.

Jeg angrer ikke på dagen vi tilbrakte med surfing i La Jolla og hvor vi spiste på takterrassen på restauranten"George's" og så selene svømme i Stillehavet under mens solen gikk ned!

NEW YORK
Ikke feil å avslutte med tre dager i heftige New York på vei hjem til Norge! Anbefales! Anbefales! For andre gang på rad har jeg bodd på THE STANDARD Meatpacking. Super beliggenhet, kult hotell, massevis av bra shopping og restauranter rett ved. Spis på Pastis (Meatpacking) (takk, Laila), spis den nydeligste italienske mat på Laconda Verde (Tribeca) (takk, Gry & David) og så klart Bellinis på Cipriani og lunsj på Balthazar (Soho).
Prikken over i'en en svindyr helikoptertur over Manhattan. Men verdt hver dollar! Ungene E.L.S.K.E.T det totalt! Minne for livet.

Ellers rekker man å komme seg til topps i Rockefeller Building (mye vakrere utsikt enn fra Empire State - og mindre kø), Ground Zero Memorial, sykkeltur i Central Park, shopping i Soho, og en liten svipp innom MOMA. Timer du skikkelig bra, får du til en spasertur over Brooklyn bridge også!

Voilà! En dyr, fantastisk, uforglemmelig reise for livet!!!

Og helt til slutt; mine tre aller, aller beste tips:

1) Spar penger i god tid, så du kan reise av gårde med et romslig budsjett!
2) Planlegg i god tid, og book det meste på forhånd - da sparer du tid og stress! Særlig hvis dere reiser flere og trenger to rom...
3) Skaff deg en super GPS-app og mobillader med dobbelt uttak som brukes i bilen!
·      

18 kommentarer:

 1. Åh, for en reise! Det er min drøm og gjøre det samme! Kanskje, nei ikke kanskje, men EN dag! Jeg tar i alle fall vare på tipsene dine! Kjempeinspirerende!

  SvarSlett
 2. Veldig mye bra tips fra et fantastisk område! Tusen takk!!

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Supre tips!!!!!! Og for en ferie!!!!!

  SvarSlett
 5. Vi hadde den store USA-turen i 2010. Hadde nesten samme rute som dere, bortsett fra at vi tok turen til Yosemite og Las Vegas, og var ikke i San Diego. Nå har vi fått barn, og snakker om at vi må gjenta Californiaturen når barna blir større. Kjempegøy å se bilder fra turen deres:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det synes jeg dere skal prøve å få til, og da har dere jo god tid til å spare opp litt penger. Håper uansett du får en fin sommer der du er nå!

   Slett
 6. Tusen takk for masse gode tips - og inspirasjon:)
  Jeg reiser til California på lørdag.

  Det såg ut som en meget bra ferie :)

  Siri

  SvarSlett
 7. Glad you had a great trip!

  SvarSlett
 8. Helt FANTASTISK å lese om turen og alle tipsene!!!!! Og det har vært en fornøyelse å følge deg på Instagram!!! =) Vil ha enda mer!!! Hihi...... ;) Var selv med mannen en uke i New York i mai. Vil snart tilbake! Vært ett par ganger i Los Angeles, men ikke spesielt begeistret. Men en tur til San Francisco, Napa Valley og BigSur står høyt på listen! :D
  Takk igjen for all inspirasjon du gir gjennom bloggen! Likte veldig godt da du var i Therese Hampton ifjor. =)
  Klemmm

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for koselig tilbakemelding!!! Håper virkelig du kommer deg over én gang til:))) Fortsatt god sommer der du er! -gh

   Slett
 9. For en tur! Følger deg også på instagram - fantastiske bilder både her og der ;)
  Jeg blir veldig inspirert til å reise!

  Fortsatt god sommer!!

  Marit:)

  SvarSlett
 10. Mer,Mer,Mer!!! Av antrekksbilder og alt isammen;) Både blogginnlegget og instagrambildene har vært supre. Satser på å få reise på en lignende tur en gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så utrolig hyggelig å høre, Janicke:))) Elsker entusiasmen din!

   Slett
 11. Tusen takk for supre tips! FOR EN FANTASTISK FERIE!!!! Utrolig flotte minner for hele familien.
  Her planlegges det også tur med to barn på ti og åtte

  SvarSlett
 12. Unnskyld det gikk litt fort på IPhone :-) utrolig kul feriegarderobe du hadde.
  Hilsen Elisabeth

  SvarSlett
 13. Velkommen hjem! 1000 takk fordi du tar deg tid/ork til å dele den fantastiske reisen med oss! Har ikke tilgang til instagram akkurat nå, så det er flott du ikke glemmer
  bloggen helt ;-)

  SvarSlett
 14. Ahh!!! Herlig å lese om turen din!! Blir så utruleg inspirert!! Del gjerne meir:-))

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.